Teava Uponor PE-Xa

prize winner

Teava Uponor PE-Xa este relizata dintr-un material plastic, numit polietilena HD, ce are o greutate moleculara ridicata. La presiuni si temperaturi ridicate, la nivel molecular se realizeaza o legatura chimica – numita si reticulare – ce formează lanturi molecurare lungi de polietilena cu ajutorul unui agent de reticulare numit peroxid, procedeu de reticulare ce se desfasoara la presiune ridicata, in care, cu ajutorul unor masini speciale, polietilena este topita uniform in toata masa, in cateva secunde, trasa in tevi si reticulata peroxidic. Teava PE-Xa reticulata astfel omogen, paraseste agregatul si fara o alta prelucrare, este lasata sa se raceasca. Reticularea este initiata de oxigen si are loc la temperatura ridicata, in starea topita a polietilenei, stare in care lanturile macromoleculare sunt foarte mobile. In acest caz, practic toti partenerii de reactie conduc la reticularea lanturilor de polietilena. In acest mod se creaza o retea tridimensionala (gen zabrelute). Aceasta metoda confera cea mai omogena si cel mai inalt grad de reticulare dintre toate metodele de reticulare existente.

Teava Uponor PE-Xa - pentru incalzirea prin pardoseala

Este prevazuta cu bariera impotriva difuziei de oxigen conform DIN 4726. Protectia impotriva difuziei de oxigen este data de un strat de etil-vinil alcool (EVOH). Teava pePEX mai are un strat de protectie mecanica din PE. Fixarea straturilor de EVOH si PE se face cu adeziv special.

Memorie foarte buna, fara inteligenta

Referindu-ne la memoria termica al polietilenei reticulate daca din greseala la executarea unei curbe s-a produs o strangulare a tevii, pentru remediere se recomanda folosirea unei suflante cu aer cald (strict interzis folosirea focului deschis sau alte surse de caldura).Prin incalzire nu este voie sa depasescă temperatura maxima de 136 oC. Cand teava devine transparenta inseamna ca regenerarea a fost completa.

Rezistenta la rupere

Reticularea moleculelor intre ele previne ruperea legaturilor în timpul solicitarilor. Din studiile efectuate pe teava Uponor PE-Xa a rezultat ca la o penetrare axiala de pana la 15% în grosimea peretelui nu a avut loc influente negative pe termen lung din punct de vedere al rezistentei tevilor. Teava Uponor PE-Xa a prezentat rezistenta si la asa numita propagare rapida a fisurii la temperaturi sub - 34°C si presiuni interioare de 9 bar.

incalzireinpardoseala

Care este diferenta dintre tevile Uponor PE‐Xa si cele conventionale tip PE‐X?

Este efectul de memorie si de contractie o caracteristica al materialului PE‐Xa. Tevile Uponor PE‐Xa sunt reticulate la presiune inalta, ceea ce conduce la cel mai inalt factor de reticulare* dintre toate metodele de productie. De aceea sunt flexibile si au o buna rezistenta mecanica in conditii dure de exploatare. Tevile Uponor rezista la presiuni inalte si variatii de temperatura.

Tevile tip PEX-A, fata de cele tip PEX-B sau PEX-C, sunt indeosebi recomandate pentru incalzirea in pardoseala intrucat ofera o mai buna rezistenta mecanica, termica si chimica (datorita modului de reticulare), caracteristici foarte importante in cazul ingroparii instalatiei. Totodata, prezenta barierei de oxigen este esentiala intrucat sistemul de incalzire in pardoseala este un sistem inchis prin care circula un agent de incalzire si in care daca s-ar acumula oxigen ar aparea coroziuni ale componentelor din instalatie ce contin fier (s-ar produce oxidarea acestora).

Putina istorie

In 1973 cei de la MPA Darmstadt (institutul german de cercetare al materialelor) l-au imputernicit pe inventatorul german, Thomas Engel sa analizeze diferitele materiale plastice. Pe linga durata de viata a tevilor din polietilena reticulata (PE-Xa) descoperita de el a analizat si tevile produse din PB, PP si KPE. Pentru o analiza mai complexa, bancul de proba propriu a fost completat cu manometru si alte dispositive de analiza. Rezultatele masuratorilor pentru noul material, spre bucuria acestuia (astazi; PE-Xa DIN 16862;2000-07) au fost net superioare fata de tevile produse din clasicul PE.

In 15 noiembrie 1973 a fost montata prima mostra de PE-Xa in bancul de proba si in 29 iunie 2003 a fost scoasa. Surpriza tuturor a fost felul in care arata teava. Perfect. Aceasta inseamna "fara imbatranire", aproape 30 de ani – mai exact 250566 ore – la 95 grade Celsius si 10 bar presiune!

 

 

Preturi UPONOR-Wirsbo

 

euro currency sign Catalog - incalzire in pardoseala

euro currency sign Catalog Wirsbo - Multistrat

euro currency sign Catalog PE-Xa alimentare cu apa

euro currency sign Catalog PE-Xa incalzire radiatoare

Documentatie UPONOR

 

help Agremente pardoseala

help Agremente incalzire

help Agremente ecoflex

help Agremente sanitare

help Sistemul Multistrat - MLCP

help Sistemul de Tevi Preizolate

Documentatie apa si incalzire cu radiatoare

attachment Alimentare cu apa PE-Xa

attachment Alimentare cu apa Multistrat