Parchetul si incalzirea in pardoseala

Alegerea parchetului

Cand alegeti un parchet compatibil cu incalzirea prin pardoseala, este necesar sa verificati:
•  Rezistenta termica a parchetului, cat si aspectele tehnice si economice
•  Stabilitatea dimensionala
Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului.


Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:
• parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R= 0,06 – 0,09 m²K/W, echivalentul unei mochete de 4 mm;
• parchet flotant sau masiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R = 0.15 – 0.18 m²K/W, echivalentul unei mochete de 10 mm.
Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) a se folosi un parchet cu montaj prin lipire, decat flotant sau masiv.
Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica. Pentru produsele la care montajul se face prin fixare cu cuie sau flotant, rezistentei termice a lemnului i se adauga o crestere de 30 – 40%, care tine cont de discontinuitatea dintre lemn si suport, de prezenta spatiilor vide si, mai ales in cazul montajului flotant, de suportul de izolare fonica.
Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece, atat tehnologia lui de fabricare, cat si grosimea mica asigura:
• rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;
• stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.
Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este acela de diminuare a umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.

Suportul

Pentru instalatiile de incalzire cu temperatura joasa (temperatura maxima a lichidului care circula in interiorul instalatiei este de 40° – 45°C), tevile trebuie sa fie inglobate intr-un conglomerat capabil sa le acopere complet si astfel sa asigure cea mai buna transmisie a caldurii. In cele mai multe cazuri, aceste conglomerate sunt de pe baza de ciment sau anhidrite.

Sapa de ciment

Ea poate fi realizata din ciment cu priza normala sau pe baza de lianti hidraulici cu uscare rapida. In executarea acestora, care se face de obicei in mod identic cu sapele traditionale, suprafata trebuie tratata si pregatita cu mare atentie, astfel incat sa se obtina un strat superior uniform si de rugozitate fina. O suprafata excesiv de neteda ar putea antrena o uscare lenta si o priza precara a adezivului de parchet, in timp ce o rugozitate excesiva ar putea provoca eventuale probleme de consistenta si consum excesiv de adeziv.

Sapa anhidrica

Dupa realizarea acesteia (care trebuie efectuata de catre profesionisti) si inaintea montarii parchetului, este necesara imperativ consolidarea superficiala, efectuand in prima faza o slefuire (cu monodiscul, pentru indepartarea stratului sfaramicios de suprafata) si, imediat dupa aceasta, aplicarea unui primer consolidant, de natura chimica compatibila cu adezivul utilizat pentru lipirea parchetului (a se urma indicatiile fabricantului de adeziv).
Pe acest tip de sapa este contraindicata utilizarea unui primer sau a unui adeziv pe baza de apa.
De la primele faze ale proiectului, se va tine cont de faptul ca tevile trebuie acoperite cu o sapa de cel putin 30 mm grosime, pentru a permite o buna propagare a caldurii si a evita concentrarile de caldura care ar putea deteriora parchetul.

Schema unei pardoseli incalzite

Trebuie acordata o atentie deosebita posibilitatii de migrare catre suprafata a eventualei umiditati continute in stratul/straturile de sub panoul radiant (de obicei constituite din materiale cu putere mare de retentie a apei). In scopul diminuarii acestei influente negative, se recomanda intotdeauna montarea, sub panoul radiant, a unui strat dublu de polietilena, cu rol de bariera de vapori.
Inaintea intaririi complete a sapei, trebuie pregatite rosturile de dilatare, sectionand sapa in toate locurile unde acestea sunt necesare, si care de obicei sunt:
• la pragurile pentru usi
• in centrul incaperilor de mari dimensiuni (a se urma instructiunile fabricantului instalatiei si/sau constructorului sapei)
• in continuarea (in sectiune) eventualelor rosturi tehnice prezente in structura cladirii
Trebuie tinut cont ca sapa suport, in general, si mai ales cea cu incalzire prin pardoseala, trebuie realizata astfel incat sa se permita, inca din timpul executiei acesteia, obtinerea caracteristicilor ideale de planeitate, rugozitate, umiditate, consistenta structurala si superficiala. La montajul parchetului, precum si a altor materiale de pardoseala pe acest tip de suport, este preferabil sa se evite aplicarea de primeri pentru a corecta eventualele probleme de consistenta, sau produse de nivelare pentru a restabili planeitatea suprafetei.

Ciclul de uscare artificiala al sapei

Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant  pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite ), ciclul de uscare rapida a sapei va putea fi efectuat prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:
• dupa deconectarea tuturor sondelor termostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperatura aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei cu 2 – 4°C pe zi, pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40 – 45°C. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala
• mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani
• oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 5°C pe zi
• lasarea instalatiei oprite pentru 5 – 10 zile
• repornirea centralei, crescand progresiv temperatura
• lasarea in functiune cateva zile
• coborarea progresiva a temperaturii si oprirea  centralei, asteptand ca instalatia sa se raceasca
La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci cand umiditatea continuta va fi inferioara cifrei de 1,70 % CM pentru o sapa de ciment si 0,20 % CM pentru una anhidrica.
Inainte de realizarea sapei este indispensabil a se localiza si inregistra locurile unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.

Montajul

Pentru montarea parchetului dublu stratificat, trebuie utilizat un adeziv fara apa (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic, monocomponent sau bicomponent, etalandu-l direct pe suport) si capabil sa-si mentina in timp caracteristicile adecvate de elasticitate.
Pe timpul montajului, se recomanda reconstituirea, in parchet, a rosturilor de dilatare existente in sapa suport. In absenta acestora, se recomanda realizarea cel putin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidenta spatiilor vecine (sub usi).

Intretinerea

Parchetul dublu stratificat, de obicei, are performante exceptionale de stabilitate dimensionala, chiar si in conditii ostile.
Lemnul, prin natura sa, este supus la variatii dimensionale care depind de umiditatea si temperatura ambientala.
Pentru ca acest comportament natural sa nu genereze efecte nedorite asupra pardoselii, climatul ambiental trebuie mentinut intotdeauna intre limitele recomandate:
• temperatura aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 30°C, iar umiditatea relativa a aerului (mai ales) trebuie mentinuta intre 45 % si 65 %, acest interval de valori corespunzand, intre altele, conditiilor propice unei sanatati si igiene normale pentru om.
• pentru a garanta stabilitatea parchetului si mai ales exigentele fiziologice umane, temperatura la suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca niciodata 26 – 27°C (de mentionat ca instalatiile moderne, cu functionare la joasa temperatura, asigura un confort ambiental notabil la o temperatura la nivelul pardoselii de circa 24 – 25°C).
• pentru a evita concentrarile de caldura si, in consecinta, aparitia rosturilor sau ondularea parchetului, in plus la un randament termic scazut, se recomanda sa nu se acopere pardoselile din lemn cu covoare groase sau cu alte materiale care au o rezistenta termica ridicata.
Trebuie tinut cont de faptul ca parchetul dublu stratificat prefinit, supus unei perioade de incalzire particulare si intense, poate prezenta usoare contractari si mici rosturi intre lame, care insa dispar odata cu  oprirea  instalatiei de incalzire.
Daca aceste fenomene apar, caracteristicile constructive particulare permit mentinerea in conditii optime a aspectului suprafetei, deoarece acest tip de parchet, desi prezinta un aspect monolitic, in realitate este compus din mai multe lame, care fiecare formeaza un modul aparte, cu posibilitatea indepartarii dintre ele fara a produce rupturi superficiale si, cand perioada de incalzire inceteaza, cu posibilitatea apropierii fara a prezenta semne perene.
Aceasta spre deosebire de un parchet finisat (lacuit) in opera, pentru care deplasarile dimensionale provoaca o ruptura a lacului evidenta si definitiva.
Pentru instalatiile care au si functie de racire trebuie prevazute din constructie toate sistemele anti-vapori si anti-condens necesare, pentru a se evita in mod categoric formarea condensului la orice nivel al compozitiei planseului.
!!! Lipsa acestor sisteme poate face ca parchetul sa absoarba umiditate si, in consecinta, sa sufere deformari dimensionale. (sursa: http://bacauinstalatii.wordpress.com)

Preturi UPONOR-Wirsbo

 

euro currency sign Catalog - incalzire in pardoseala

euro currency sign Catalog Wirsbo - Multistrat

euro currency sign Catalog PE-Xa alimentare cu apa

euro currency sign Catalog PE-Xa incalzire radiatoare

Documentatie UPONOR

 

help Agremente pardoseala

help Agremente incalzire

help Agremente ecoflex

help Agremente sanitare

help Sistemul Multistrat - MLCP

help Sistemul de Tevi Preizolate

Documentatie apa si incalzire cu radiatoare

attachment Alimentare cu apa PE-Xa

attachment Alimentare cu apa Multistrat