Calculul sistemului de incalzire prin pardoseala si conditiile de funcționare

Cum calculam si cum dimensionam un sistem de incalzire in pardoseala? Un design complet de instalatie de incalzire prin pardoseala include :

  • Specificarea materialului necesar
  • O schita izometrica
  • Informatii tehnice cu privire la caderea de presiune , temperatura apei si setarile pentru echilibrarea buclelor .

Primul pas inainte de a incepe cu privire la proiectare si calculele necesare este de a verifica faptul ca toate informatiile necesare sunt la indemana. Ar trebui sa existe :

  • Un plan lizibil , simplificat al cladirii , care indică scara .
  • Detalii privind necesarul de caldura ( W/m2 ) .
  • Un indiciu cu privire la cazul in care centrala sau cazanul este amplasat in cladire si de locul de amplasare acoloanelor sau nisei in cadrul construcției .

Amplasarea distribuitoarelor ar trebui sa fie prioritare.

Colectoarele pot fi situate intr-un dulap sau o cutie metalica de distribuitor, sub o chiuveta sau incastrat intr- un perete cu un capac. Principiul este de a atribui o buclă de teava pentru fiecare camera. Camerele mai mari ar putea necesita 2 sau mai multe bucle. Un termostat poate controla pana la 5 bucle și varietăți poate servi la fel de multe ca 10-12 bucle. Cu toate acestea, in case de dimensiune normală este mai practic sa se limiteze această cifra la 6-8 bucle .

In ceea ce priveste structura podelei, reglementarile aplicabile și standardele cu privire la drenaj etc, trebuie sa fie respectate barierele de vapori. In case construite pe o placă de beton, izolarea ar trebui sa fie majorata, in scopul de a reduce pierderile de caldura in jos. Grosimea izolației trebuie sa fie omogen pe intreaga suprafata. Structurile de podea suspendate ar trebui sa fie, de asemenea, izolate.

In toate cazurile, ar trebui sa fie urmate instructiunile furnizate de producatorul materialului de pardoseala.

calcul la sistemul de incalzire in pardoseala

Criterii de proiectare

Acest manual presupune următoarele criterii de proiectare :

  • O temperatură a aerului interior de 20 ° C
  • O cerință de căldură pentru casa < 100 W/m2 , fără pierderi în jos ( pentru a limita temperatura pardoselii la 29 ° C )
  • O scadere a temperaturii pe conducta de bucla de aprox . 5 ° C
  • O configuratie bucla de tip A /B/C
  • Un pas teava de ? mm
  • Bucle de conducte compuse din conducte Uponor Wirsbo - pePEX ( 20x2.0 mm )
  • Conducte Uponor Wirsbo - evalPEX - conducte de alimentare.

Necesarul de energie ( q - valoare )

Conditiile climatice si tehnicile de constructie in Scandinavia necesita in mod normal o Q- valoare maxima de 50 W/m2 ( densitatea fluxului de caldura ) ,in scopul de a obtine o temperatura interioara de 20 °C.Cerinta redusa de energie este un rezultat al izolatiei termice excelente a cladirilor scandinave ( ferestre cu geamuri triple,etc ). Acest lucru poate fi de multe ori folosit in calcule, in țarile in care exista clima mai blanda. Cu toate acestea , este totusi practic pentru a calcula o valoare q de 100 W/m2 , care acopera necesarul de energie in cele mai multe aplicatii si ofera o temperatura a podelei de 29 ° C ,temperatura maxima a unei podele confortabile.

Rețineti ca relatia dintre q - valoare si a temperaturii podelei este independent de orice variabile de design de incalzire prin pardoseala, cum ar fi debitul de apa, temperatura apei , adancimea tevii in sapa, dimensiunea tevii si configurarea buclei sau circuitului.

Calculul pentru o valoare q de 100 W/m2, spre deosebire de o valoare q de 50 W/m2 nu influenteaza cantitatea de teava (numarul de bucle) necesar pentru instalare. Acest lucru inseamna ca lucrarile de proiectare se face oarecum mai ușor, deoarece lista de materiale necesare vor fi aceleași, indiferent de valoarea q. Mai degrabă parametrii care variaza în funcție de mărimea valorii q sunt; debitul de apa, care, la randul sau, determina dimensiunea conductelor de alimentare, dimensiunea pompei sau setarea pompei, iar temperatura apei, care stabileste oferta, setarea temperaturii apei.

calcul la sistemul de incalzire in pardoseala2Odată ce metoda de constructie este stabilita, urmatorii parametri pentru sistemul de incalzire in pardoseala poate fi determinata astfel :

  1. Zona activa (suprafata incalzita)
  2. Diametru tevii (tubului)
  3. Distanta intre tevi (tuburi)
  4. Lungimi de bucla (circuit)
  5. Debite
  6. Consideratii podele (finisaje finite)
  7. Temperatura apei de circulatie

1. Zona activa

Zona activa este definita ca suprafata reala in care tevile(tuburile) pot fi instalate.

La calcularea capacitatii sistemului, este important sa se ia in considerare zona de activa, nu zona bruta. De exemplu, in cazul in care 10% dintr-o suprafata este acoperita de dulapuri , echipamente sau de mobilier, sau este lipsita de tevi (tuburi), atunci doar 90% din podeaua ar trebui sa fie luata in considerare pentru capacitatea totala de incalzire.

2. Diametru tevii (tubului)

Cele mai uzuale tevi (tuburi) pentru aplicatii de incalzire prin pardoseala sunt de 17 si 20. Diametrele de tevi (tuburi) sunt selectate pe aceleasi principii de inginerie ca pentru alte sistemele de incalzire - avand in vedere menținerea pierderilor de presiune. In general, diametru tevii fiind mai mare inseamna pierderi de presiune mai mici, mai putine bucle si mai putine conexiuni. Cu toate acestea, tevile (tuburile) mai mari in diametru si fitingurile asociate acestora, sunt mai costisitoare și dificil de lucrat la temperaturi scazute ale aerului. Diametrul mai mic al tevii (tub) si fitingurile aferente, costa mai putin si sunt mai usor de manipulat, dar necesita mai multe conexiuni si sunt limitate la lungimi de bucla.

3.Distanta intre tevi (tuburi)

Calitatea temperaturii la suprafata podelei se bazeaza pe uniformitatea termica, care este direct afectata de schema incalziri (forma), distanta intre tevi si adancimea lor. Exista, de asemenea, o corelatie directa intre distanta tevilor si temperatura apei de alimentare astfel cu cat distanta intre tevi este mai mica, cu atat mai mica diferenta dintre temperatura camerei si temperatura apei medie. Mentinerea temperaturii fluidului cat mai aproape posibil de temperatura operativa ofera o stabilitate termica mai mare si un control asupra dinamicii sistemului.

Distanta intre tevi este de obicei intre 5 și 20 cm pe centru pentru sisteme radiante de incalzire prin pardoseala.

4.Lungimi de circuit

Lungimea maxima de tevi este in mod normal intre 85 si 100 de metri pe bucla pentru a limita caderea de presiune. Această lungime include lungimea activa de servire a spatiului incalzit si distanta intre colectorul si spatiul deservit.

In practica, sa incercati sa pastrati lungimile tuturor buclele pe o varietate similara pentru a normaliza caderea de presiune pe fiecare bucla si de a face mai usor echilibrarea.

5.Debite

Pentru a determina debitele necesare si temperaturile de operare, este important sa se stie parametrii sistemului. Apa din sistemul de incalzire prin pardoseala trebuie sa curga, in scopul de a transmite caldura la podea. Dimensiunea debitul apei este determinata de cantitatea de caldura ce trebuie transportata si scaderea temperaturii apei proiectate.

Debitul de apa pentru o instalație poate fi calculata cu urmatoarea formula:

Q = P x 0.86

ΔTwater x 3600

Q = Water flow, l/s

P = Heat requirement, W

ΔT water = tsupply - treturn,°C

 

Preturi UPONOR-Wirsbo

 

euro currency sign Catalog - incalzire in pardoseala

euro currency sign Catalog Wirsbo - Multistrat

euro currency sign Catalog PE-Xa alimentare cu apa

euro currency sign Catalog PE-Xa incalzire radiatoare

Documentatie UPONOR

 

help Agremente pardoseala

help Agremente incalzire

help Agremente ecoflex

help Agremente sanitare

help Sistemul Multistrat - MLCP

help Sistemul de Tevi Preizolate

Documentatie apa si incalzire cu radiatoare

attachment Alimentare cu apa PE-Xa

attachment Alimentare cu apa Multistrat