De ce este necesara spalarea chimica a centralei termice?

In timpul functionarii centralei termice poate aparea fenomenul de fierbere la schimbatoarele de caldura primare, eventual insotit de scaderea randamentului si la schimbatorul de caldura secundar. Simptomele sunt zgomot de fierbere la functionarea la putere mare (pe apa calda menajera sau incalzire), functionare cu intermitente pe apa calda si temperaturi scazute ale acesteia. Cauza aparitiei acetsui fenomen la centralele termice poate fi atingerea de temperaturi foarte ridicate in anumite puncte ale schimbatorului primar, ceea ce inseamna ca apar mari deficiente in realizarea schimbului de caldura intre gazele de ardere si agentul termic in acele zone.

Intr-o centrala termica corect instalata si reglata depunerile din interiorul schimbatorului primar pot fi de 3 tipuri:

  • Depuneri de calcar, apar in timp indelungat, dupa cel putin cateva luni minim, daca apa folosita ca agent termic este foarte dura, simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
  • Depuneri de rugina, apar in timp mai indelungat, dupa ani de zile, daca apa folosita ca agent termic este foarte agresiva (chiar apa distilata), simultan cu completarea frecventa a pierderilor din instalatia de incalzire.
  • Depuneri negre, din unele panouri radiante de otel noi, eventual amestecate cu substante uleioase – apar in instalatiile noi, si pot fi evitate prin spalarea instalatiei termice inainte de pornirea centralei.

Pentru a inlatura aceste depuneri, au fost create proceduri de curatare in cadrul carora folosim produse performante importate din Franta sau Germania. Produsele constau in solutii acide, alcaline, neutralizanti. De exemplu, 1 litru de solutie acid folosita poate dizolva 160 gr. de calcar in 20 de minute.

Noutatea daca ne este permis, consta si in faptul ca este folosita o pompa speciala, realizata dupa o tehnologie avansata, care ne permite sa spalam schimbatoarele de cadura fara sa le mai demontam de pe centrala termica.

Prima etapa din cadrul procedurii de curatare chimica centralelor termice si implicit a schimbatoarelor de caldura la centralele termice consta in studiul conditiilor initiale:

  • materialul din care este produs schimbatorul (cupru, aluminiu-siliciu, inox, fonta)
  • caracteristicile instalatiei termice din care face parte centrala termica (instalatie noua sau veche, materialul din care sunt produse tevile si radiatoarele)
  • calitatea apei sau a agentului termic, ce tip de depuneri exista?

A doua etapa consta in identificarea solutiilor chimice si a metodei de spalare potrivite.

A treia etapa consta in curatarea chimica a schimbatorului centralei termice cu respectarea pasilor si timpilor de spalare.

Legat de costuri, o curatare a schimbatorului centralei termice valoreaza aproximativ intre 20 si 35% din pretul unui schimbator nou.

Timpul necesar spalarii este intre 1h. 30’ si 2h. (sursa centraleariston.ro)

Preturi UPONOR-Wirsbo

 

euro currency sign Catalog - incalzire in pardoseala

euro currency sign Catalog Wirsbo - Multistrat

euro currency sign Catalog PE-Xa alimentare cu apa

euro currency sign Catalog PE-Xa incalzire radiatoare

Documentatie UPONOR

 

help Agremente pardoseala

help Agremente incalzire

help Agremente ecoflex

help Agremente sanitare

help Sistemul Multistrat - MLCP

help Sistemul de Tevi Preizolate

Documentatie apa si incalzire cu radiatoare

attachment Alimentare cu apa PE-Xa

attachment Alimentare cu apa Multistrat